"Direct vanaf de start scoorden de personalisaties beter dan wanneer we niets zouden doen"

Dat Bob Paardekooper iets met thee en koffie zou doen, was voorbestemd. Zijn vader nam ‘m al op jonge leeftijd mee op reis naar de theeplantages. Op 18-jarige leeftijd startte Bob met Bobplaza: een online winkel in koffie en thee. Nu 15 jaar later is Bobplaza uitgegroeid tot een familiebedrijf met tientallen werknemers, 2 fysieke […]

Jaap van Baar

\ Jaap van Baar

\ 26-06-2023

\ 3 minuten

Dat Bob Paardekooper iets met thee en koffie zou doen, was voorbestemd. Zijn vader nam ‘m al op jonge leeftijd mee op reis naar de theeplantages. Op 18-jarige leeftijd startte Bob met Bobplaza: een online winkel in koffie en thee. Nu 15 jaar later is Bobplaza uitgegroeid tot een familiebedrijf met tientallen werknemers, 2 fysieke winkels en tienduizenden tevreden klanten.

Op het gebied van online marketing, vertrouwt Bobplaza op de expertise van het Haarlemse bureau Blauwe Monsters. Waar Giorgio Cheng als CRO-specialist zoekt naar mogelijkheden om het conversiepercentage op Bobplaza.com te verhogen. Die kans zag Giorgio met WiQhit. Hier deelt hij zijn ervaringen.

Achtergrond
Giorgio: “Bij Blauwe Monsters staat personalisatie hoog op de agenda. We zijn er van overtuigd dat webshops succesvoller zijn, wanneer ze inspelen op het gedrag van hun bezoeker en de juiste boodschap op het juiste moment vertellen. Het niet vreemd dat we fijn samenwerken met WiQhit, ook uit Haarlem. Als ik een steen gooi, is de kans groot dat is ‘m door hun raam gooi. Datzelfde geldt voor Bobplaza, hier ook om de hoek.”

Giorgio Cheng, CRO-specialist bij Blauwe Monsters

“Bobplaza heeft z’n zaken heel goed op orde”, concludeert Jaap van Baar, mede-eigenaar van WiQhit. “Het conversiepercentage is bovengemiddeld, wat betekent dat de online bezoeker makkelijk vindt wat hij of zij zoekt en het aanbod onderscheidend is. Zowel qua producten als de prijs. Personalisatie is geen wondermiddel dat werkt bij slechte cijfers, maar helpt je wel als de basis goed staat.”

Net als bij andere trajecten, startte de samenwerking in de vorm van een pilot zonder investering vooraf. Het was aan Blauwe Monsters en WiQhit om te laten zien of het inzetten van gepersonaliseerde uitingen zorgde voor meer verkopen en omzet.

“Gelukkig was dat het geval, en hebben we een goed verhaal te vertellen”, lacht Giorgio.      

Doel van de test
Het conversiepercentage op Bobplaza.com was al goed. Maar het idee heerste dat de conversie naar klant nóg beter kon. Omdat de prijsrange nogal groot is, je kunt er namelijk een flesje koffiesiroop komen, maar ook een volautomatische koffiemachine, lag de focus minder op het verhogen van de gemiddelde orderwaarde.

Belangrijke voetnoot: de campagnes bleven gewoon doorgaan zoals altijd. “De kunst is juist om met een gelijkblijvend verkeer meer online orders te realiseren”, voegt Jaap toe. “In de pilot grepen we terug op bewezen effectieve methodes. We brachten de klantreis in kaart, en keken welke boodschap de bezoeker stimuleerde om de volgende stap in het koopproces te zetten.”

Blauwe Monsters en WiQhit ontwierpen een personalisatieplan voor zowel desktop als smartphone, met gepersonaliseerde pop-notificaties en inpage teksten. Hierbij werd rekening gehouden met het type bezoeker, via welke campagne diegene op de site kwam, de bezochte pagina’s en de fase in de klantreis. Het voordeel van deze opzet was dat het grootste deel van de bezoekers aan de voorwaarden van de test voldeden. En er in relatief korte tijd significante cijfers konden worden opgeleverd.   

Inrichting van de personalisaties
Lezers van andere WiQhit-cases zullen een rode draad ontdekken. Mensen die voor het eerst op Bobplaza.com komen, zien een korte welkomstboodschap met sterke punten van het bedrijf. Bedoeld om een ‘klik’ te krijgen, en de kans op bouncen te verlagen.

“Koffie is een kwestie van smaak, en wat je lekker vindt is lastig online te bepalen. Je kunt de bonen niet ruiken, proeven en voelen. Maar…. je kunt wel afgaan op de mening van anderen. Als koffieliefhebbers enthousiast zijn, durf je eerder een gokje te wagen. Dat is de kracht van social proof”, doceert Jaap.

Giorgio: “Daarom zetten we in het begin van iemands bezoek vol in op reviews en quotes van tevreden klanten. En laten we zien hoeveel mensen in de laatste maand een aankoop hebben gedaan. Het onbewuste gedrag krijgt steeds een bevestiging: hier moet ik zijn. Die bevestiging zagen we ook terug in de cijfers. Mensen die een review zagen, kochten 95% sneller.”

Linksonder op de pagina worden reviews van tevreden klanten getoond. Mensen die deze uiting zien, kopen 95% sneller.

Maar dan ben je er nog niet. Als je een lange levertijd hebt, of een tientje duurder bent dan de concurrent, dan ben je die klant alsnog kwijt. “WiQhit benadrukt steeds wat de sterke punten van Bobplaza.com zijn. Jarenlange expertise, 14-dagen retourneren, verzending nog dezelfde dag, achteraf betalen. Het zijn allemaal redenen om te kopen en niet verder te kijken. Ook het feit dat je gewoon persoonlijk contact kunt hebben, zorgt voor extra vertrouwen”, weet Jaap.    

Bij interesse in een product, kun je urgentie toevoegen aan je boodschap. Rekening houdend met het tijdstip van bezoek.

“Bobplaza heeft ook fysieke winkels. De persoonlijke shopervaring die mensen daar hebben, wil je vertalen naar de webshop”, geeft Giorgio aan.

Resultaat
Zorgt personalisatie ook voor betere resultaten? Gelukkig is dat geen koffiedik kijken, maar hebben we de cijfers uit het dashboard. De helft van de bezoekers zag de WiQhit-uitingen, de andere helft niet. Daardoor was het eenvoudig om het verschil vast te stellen in conversiepercentage, gemiddelde orderwaarde, omzet en orders.

“Direct vanaf de start van de pilot, eind april dit jaar, scoorden de personalisaties beter dan wanneer we niets zouden doen”, analyseert Giorgio. Over de hele maand mei lag het conversiepercentage ruim 8 procent hoger, en de gemiddeld orderwaarde zo’n +13 procent. Dat laatste was geen doel van de test, maar zorgde wel voor een fikse stijging van de extra gegenereerde omzet!”

Bobplaza hoefde niet lang te malen, uiteraard werd de pilot omgezet in een structurele samenwerking.   

Heb je vragen over deze case of benieuwd naar WiQhit?

Start gratis proefperiode   Plan een demo

+6,5% conversie door personalisatie bij Welhof

"Vanaf het begin is WiQhit erg betrokken, wordt er duidelijk gecommuniceerd en denken ze mee.”

Jasper Dijkgraaf \ SEO Team Lead bij DGTLbase en betrokken bij de pilot voor Welhof

Lees dit verhaal >

WiQhit en Maileon: +10% verkoop voor Zascha Hair

"Het model dat WiQhit standaard inzet, werkte gelukkig al snel voor Zascha Hair.”

Bjorn van Breemen \ Co-founder Maileon Benelux en betrokken bij de pilot voor Zascha Hair

Lees dit verhaal >