"Het mooie is dat we niet beperkt worden in onze creativiteit. Willen we iets nieuws testen, dan is het zo ingericht!"

Wouter van der Meer adviseert ondernemers in de recreatiebranche bij het automatiseren van hun organisatie en processen. Als mede-eigenaar van Soof Retreats weet hij vanuit de praktijk hoe vakantieparken gerund moeten worden. “Automatisering betekent ook dat onze klanten steeds meer online boeken”, analyseert Wouter. “Daarom investeren we veel in de vindbaarheid van de website, de […]

Jaap van Baar

\ Jaap van Baar

\ 26-07-2023

\ 3 minuten

Wouter van der Meer adviseert ondernemers in de recreatiebranche bij het automatiseren van hun organisatie en processen. Als mede-eigenaar van Soof Retreats weet hij vanuit de praktijk hoe vakantieparken gerund moeten worden.

“Automatisering betekent ook dat onze klanten steeds meer online boeken”, analyseert Wouter. “Daarom investeren we veel in de vindbaarheid van de website, de look & feel, en het gebruiksgemak. WiQhit sluit daar perfect op aan, en weet het conversiepercentage te verhogen.”

Achtergrond
Wouter kent WiQhit via Booking Experts, het platform dat door honderden vakantieparken wordt gebruikt: “Ik adviseer meerdere parken bij de automatisering van hun bedrijf. De website speelt daar een centrale rol in. De meeste klanten boeken hun verblijf online. Ook bij ons eigen park Soof Retreats.”

Het online conversiepercentage wordt bepaald door verschillende factoren. Natuurlijk het aanbod, de beschikbaarheid en de prijs van de accommodaties. Maar ook de vindbaarheid en uitstraling van de website, en het gemak waarmee bezoekers het boekingsproces doorlopen. Ergens bereik je daarmee een optimum.   

“Dat is het moment waarop WiQhit het liefst instapt”, zegt Jaap van Baar van WiQhit. “Als we kijken naar Soof Retreats, dan staat er een stevige basis. Weliswaar is het gemiddelde conversiepercentage lager dan 1%, maar in deze branche is dat heel gebruikelijk. Veel klanten boeken niet in één keer. Bijvoorbeeld omdat de vakantie met anderen afgestemd moet worden.”

“Door op het juiste moment in te spelen op het gedrag van de klant, weet WiQhit nog zo’n 10 tot 15% extra boekingen te scoren”, weet Jaap. “De website van Soof Retreats is ontwikkeld door Booking Experts. Het voordeel is dat het platform volgens een redelijk vast stramien is ingericht, en we dus gebruik kunnen maken van een relatief standaard opzet. WiQhit draait namelijk al op heel wat Booking Experts-omgevingen. Hierdoor kunnen we de verwachte uitkomst van de personalisaties goed voorspellen.”       

Wouter van der Meer, Mede-eigenaar van Soof Retreats

Samenwerking
Wouter: “Het was voor mij belangrijk dat WiQhit al draaide op Booking Experts websites van andere vakantieparken. En dat de resultaten daar goed waren. Als online marketeer wil je graag data-gedreven kunnen sturen, maar soms is dat lastig. We hebben geen park dat honderdduizenden online bezoekers per maand heeft. Dan moet je soms leunen op je ervaring en vertrouwen dat het werkt.”

In eerste instantie werden de personalisaties getoond aan de helft van het verkeer, en diende de andere helft als controlegroep. Toen bleek dat het conversiepercentage en het gemiddelde orderbedrag hoger lag, kreeg iedereen de WiQhit-uitingen te zien.

“Dat is het vertrouwen”, reageert Wouter. “Iets werkt, dan voer je het door en creëer je weer nieuwe testen.”  

Inrichting
Het personalisatiemodel van WiQhit houdt rekening met de klantreis, én de context van het bezoek. De klantreis kun je opdelen in een aantal fases: iemand komt voor het eerst op de website, kijkt rond, zoekt en oriënteert, kiest en boekt. In elke fase is diegene gevoelig voor andere argumenten.

De context van het bezoek speelt ook een rol bij de boodschap die je laat zien. Nieuwe bezoekers hebben een andere relatie met je bedrijf dan degenen die al eerder boekten. Mensen die direct op de site komen, hebben een andere mindset dan mensen die op een Facebook Ad klikken.   

Bovendien kun je met WiQhit ook extra aandacht geven aan tijd specifieke campagnes. Wouter: “Iemand voor wie het interessant is, attenderen we daar meteen op.”

In de zogenaamde browse-fase, de eerste kennismaking, gebruikt WiQhit vooral sociale bewijskracht. Reviews van anderen zorgen voor vertrouwen. Ook het benoemen van het aantal gasten dat de afgelopen maand heeft geboekt, of een specifieke accommodatie bekeek, draagt daar aan bij. Mensen kiezen toch voor populaire lodges, die moeten wel goed zijn.   

Het tonen van real-time statistieken zorgt voor extra vertrouwen.

In de oriënterende fase benoem je meer de usp’s van het park. Soof Retreats speelt bijvoorbeeld heel erg in op duurzaamheid.

Wanneer iemand meer specifiek naar een huisje zoekt, helpen andere verleidingsprincipes. Zoals schaarste. Met teksten als ‘Boek vandaag nog’ en ‘vandaag al zo vaak bekeken’ creëer je een gevoel van urgentie. “WiQhit heeft een integratie met Booking Experts, waardoor automatisch alle accommodaties én de voorraad bekend zijn. Die kennis kun je gericht inzetten op de Zoek & Boek-pagina: ‘Nog maar 1 beschikbaar in deze periode’ helpt de bezoeker om snel een keuze te maken. In het begin van de klantreis schrikt dat nog af”, weet Wouter.

Het tonen van het ‘aantal-x bekeken’ zorgt voor extra urgentie om te boeken.

Conclusie
“De personalisaties werken”, concludeert Wouter. “De boodschap sluit aan op de gedachtegang van de bezoeker in elke fase van het oriëntatieproces, en geeft telkens een duwtje in de rug. Het mooie is dat we niet beperkt worden in onze creativiteit. Willen we iets nieuws testen, dan is het zo ingericht!”  

Heb je vragen over deze case of benieuwd naar WiQhit?

Start gratis proefperiode   Plan een demo

+6,5% conversie door personalisatie bij Welhof

"Vanaf het begin is WiQhit erg betrokken, wordt er duidelijk gecommuniceerd en denken ze mee.”

Jasper Dijkgraaf \ SEO Team Lead bij DGTLbase en betrokken bij de pilot voor Welhof

Lees dit verhaal >

WiQhit en Maileon: +10% verkoop voor Zascha Hair

"Het model dat WiQhit standaard inzet, werkte gelukkig al snel voor Zascha Hair.”

Bjorn van Breemen \ Co-founder Maileon Benelux en betrokken bij de pilot voor Zascha Hair

Lees dit verhaal >