Het opbergen, opruimen en organizen van je huis leuk én makkelijk maken. Dat is het doel van So Clever. Ze hebben het grootste aanbod opbergartikelen van Nederland. Ook delen ze de beste tips om je huis slim in te richten. “Voor ons dé perfecte klant om met WiQhit aan de slag te gaan”, zegt Gitte Hoeijmakers van marketingbureau Online ID.
Gezond-kritisch
“Nartuurlijk is personalisatie een onderwerp dat leeft in ons team. En ook klanten vragen er naar. We hebben in het verleden al met verschillende tools samengewerkt, maar nog niet de juiste fit gevonden met Online ID en onze klanten. Toen Jaap [mede-eigenaar van WiQhit] contact zocht, luisterden we dus gezond-kritisch naar zijn verhaal. In ons achterhoofd hadden we wel al een goede webshop om WiQhit eens te testen: So Clever”, kijkt Gitte terug.
Uitdaging
Jaap gaat de uitdaging aan: “We dachten voor www.soclever.nl met het standaard personalisatiemodel uit de voeten te kunnen. Volgens dit model verdelen we de klantreis in een zestal fases. Per fase gebruiken we argumenten om de bezoeker naar de volgende stap te leiden. Een beproefd recept, maar niet bij So Clever. De resultaten waren in het begin van de test helemaal niet zo geweldig.”
Vatbaarder
So Clever heeft een grote aanhang op de social media kanalen. Veel van de webshop bezoekers komt daarvandaan. Deze mensen hebben hun ‘voorwerk’ gedaan, alvorens ze de website bezoeken. Ze zijn al verder in de klantreis, en vatbaarder voor andere argumenten.
Jaap licht toe: “In het personalisatiemodel gebruiken we sociale bewijskracht aan het begin van de klantreis. Maar mensen die een bericht op Facebook hebben gelezen, worden vaak door het sociale component getriggerd. Dat verleidingsprincipe kunnen we op de website dus overslaan. Dat deden we aan het begin van de pilot nog niet. Personalisaties met reviews presteerden ondermaats.”
Niet afschrikken
Ook blijken veel mensen pas in een vervolgbezoek te converteren. De mindset is meer gericht op het doen van de aankoop. De personalisaties moeten daar op aansluiten. Bijvoorbeeld door sneller in te spelen op schaarste. “Als mensen nog oriënteren schrikt dat af. ‘Laat me rustig kijken’ denken ze dan. Maar de druk een beetje opvoeren kan geen kwaad wanneer iemand verder in het proces zit”, verduidelijkt Jaap. “In de eerste weken waren we daar wat voorzichtig in.”
Tweede kans
Gelukkig krijgt WiQhit een tweede kans op een eerste indruk. Het personalisatiemodel blijft, en wordt uitgebouwd. Mensen die terugkeren op de site, zien personalisaties die passen bij het eerdere bezoek. Het schaarste principe krijgt een prominente rol. Zo toont WiQhit het aantal maal dat een bepaald product bekeken is.
Anticiperen en bijsturen
En hoe verloopt de samenwerking tussen So Clever, Online ID en WiQhit? “Positief!”, zegt Gitte meteen. “Uiteraard krijgen we ontzettend veel inzichten, doordat we alle personalisaties A/B-testen ten opzichte van een controlegroep. We kunnen dus goed meten welk effect de uitingen hebben op het gedrag van de bezoeker. Sommige personalisaties scoren beter dan andere. Dan moet je direct anticiperen en bijsturen. De lijnen zijn kort, waardoor we snel de resultaten kunnen verbeteren.”