De Maag Lever Darm Stichting (MLDS) ken je wellicht van de collectant die één keer per jaar aan je deur komt voor een kleine bijdrage. Of grote kans dat je zelf ooit hun website hebt bezocht omdat je via Google op zoek was naar de oorzaak van die klachten in je buik. Maar wist je dat een kleine 30 medewerkers zich dagelijks inzetten voor meer onderzoek naar en voorlichting over spijsverteringsziektes waar zo’n 2 miljoen Nederlanders mee kampen?
Dave Dielissen \ Online Marketeer
Alternatieve inkomstenbronnen
MLDS financiert tientallen wetenschappelijke onderzoeken, werkt intensief samen met artsen en onderzoekers en geeft voorlichting over ruim 200 spijsverteringsziekten. Op deze wijze strijden zij voor een gezonde spijsvertering voor iedereen. Daar is geld voor nodig. Veel geld
Nog steeds zijn de bekende collecteweken en diverse mailcampagnes de primaire inkomstenbron. Maar in een sector waarin traditionele wervingskanalen onder druk staan, zoekt MLDS naar andere mogelijkheden om giften te verzamelen. Bijvoorbeeld via MLDS.nl, het eigen online platform met maandelijks honderdduizenden bezoekers.
Wikipedia voor ziektes
Dave Dielissen is als online marketeer nauw betrokken bij alle ontwikkelingen op de website, en vertelt graag meer over de online doelen en het samenwerken met WiQhit: “Het merendeel van onze bezoekers gebruikt de website als een Wikipedia voor spijsverteringsziektes. We hebben de honderden aandoeningen en klachten uitgebreid beschreven, en zien dat de content uitvoerig wordt doorgenomen. Maar na het lezen klikt het merendeel van de bezoekers weer weg. Dat is zonde, want dit is de doelgroep die we meer aan ons willen binden.”
“Uiteraard is het verstrekken van informatie een belangrijk doel van MLDS, ook op de website. Daarnaast willen we natuurlijk donateurs werven, om ons werk te kunnen blijven doen. Het doneren hebben we zo makkelijk mogelijk gemaakt, maar toch zien we dat mensen soms twijfelen om online een financiële bijdrage te doen.”
Focus op mini-conversies
Jaap van Baar van WiQhit vult aan: “We werken al een paar jaar met MLDS samen, en zien dat het werven van online donateurs een complexe zaak kan zijn. Met alleen de ‘Doneer nu’ knop red je het niet. Daarom richten we ons op zogenaamde mini-conversies. Dit zijn doelen die een bezoeker bereikt, waardoor hij of zij meer betrokken raakt bij het werk van MLDS. Met uiteindelijke doel dat deze persoon voor een langere tijd als donateur aan MLDS verbonden blijft.”
Dave onderscheidt een aantal mini-conversies: “Belangrijk is dat een anonieme bezoeker zich aan ons bekend maakt. Voor veel aandoeningen hebben we een gratis brochure gemaakt, die mensen kunnen downloaden als ze hun gegevens invullen. Dat geldt ook voor de diverse nieuwsbrieven, mini-gidsen en magazines die worden uitgegeven. E-mailadressen en telefoonnummers zijn waardevol voor ons, want zo kunnen we met de doelgroep in contact blijven en de band met hen verder opbouwen. En is de kans dat op een later tijdstip de donatie volgt dus een stuk groter geworden.”
Aansluiten bij motivatie
Waar WiQhit in dit verhaal voorkomt legt Jaap graag uit: “Onze software meet het gedrag van iedere bezoeker op MLDS.nl, als de cookies worden geaccepteerd. We weten op geanonimiseerd niveau naar welke informatie wordt gekeken, hoe over de site wordt genavigeerd, en welke pagina’s worden bezocht. In ons personalisatiemodel houden we hier rekening mee. De boodschap die we vervolgens op de pagina tonen, moet aansluiten bij de motivatie van de bezoeker. Die bezoeker is en blijft bij ons anoniem. We kijken alleen naar iemands gedrag.
Dave concludeert: “We zetten nu constant nieuwe campagnes live om nóg beter in te kunnen spelen op de interactie met onze online bezoeker. Hoe relevanter en persoonlijker het bericht is, hoe groter de kans dat iemand één van de mini-doelen bereikt. Het mes snijdt hierbij aan twee kanten. De bezoeker wordt voorzien van nog betere en relevantere informatie en het biedt ons de mogelijkheid een band op te gaan bouwen met de websitebezoeker. ”
Nieuw design
MLDS verbetert continu de gebruiksvriendelijkheid van de website. Hieronder vind je een sneak preview van het nieuwe design dat medio dit jaar live staat!