"De enorme stijging in het conversiepercentage was boven verwachting!"

Hoe zet je personalisatie succesvol in als dienstverlener? Je leest het in deze case!

Jaap van Baar

\ Jaap van Baar

\ 30-03-2022

\ 5 minuten

Het personaliseren van je website met persoonlijke meldingen en productaanbevelingen: is dat alleen iets voor webshops? Welnee! Juist als jij dienstverlener bent, verhoog je hiermee flink de conversie op je website. Hoe je dat aanpakt? Rijinstructeur by Jongepier ging je voor en we delen graag hun aanpak met je. 

Rijinstructeur Jongepier
Al sinds 1981 biedt Jongepier uit Aalsmeer opleidingen aan voor rijinstructeurs en inmiddels zijn ze uitgegroeid tot dé opleider van de rijschoolbranche in Nederland. Op advies van onze partner Leadrs, besloot de opleiding om aan de slag te gaan met websitepersonalisatie, om zo het aantal opleidingsinschrijvingen te verhogen.  

En wij mochten hierbij helpen! Dit was onze allereerste samenwerking met Leadrs en de case sprak ons direct aan. Want personalisatie rondom een dienst – zoals een opleiding – is toch anders dan bij fysieke producten in een webshop. Dus hoe pak je dat aan?   

Begin bij het begin: je doelgroep
Als je begint met het personaliseren van je website, is het allereerst belangrijk om te weten door welk proces jouw klant loopt. Teken daarom altijd de customer journey uit, waarin je alle stappen van oriëntatie tot aankoop weergeeft.  

Denk vervolgens na over de bezoekers op je website. Zijn er al hele duidelijke doelgroepen te onderscheiden? Of begin je van vooraf aan? Bij Jongepier begonnen we helemaal aan het begin en daarom verdeelden we de bezoekers in twee doelgroepen:  

  1. 1. De onbekende bezoeker die voor het eerst op de website is  
  1. 2. De terugkomende bezoeker die al eerder jouw website bezocht  

Maar twee doelgroepen? Worden die dan niet heel groot? Dat klopt – en dat doen we bewust! Wanneer je start met personalisatie is het handig om je doelgroep zo groot mogelijk te houden, om zo vanuit de basis te ontdekken wat wel of niet werkt. Stap voor stap maak je de doelgroepen vervolgens specifieker en kleiner.   

Direct aan de slag met standaard-personalisaties
Je ontdekt maar op één manier wat werkt: testen! Het is zonde van je kostbare tijd om eerst heel veel data te verzamelen en dan pas een plan te bedenken. Ga gewoon lekker beginnen. Dat doe je eenvoudig met onze vaste aanpak, die we in de afgelopen jaren ontwikkelden op basis van eerdere trajecten.  

Hierin zit een aantal standaard personalisatie-onderdelen die je direct inzet op je website, zoals een welkomstboodschap of uiting waarmee je bezoeker contact kan opnemen. Vervolgens maak je met de resultaten van deze tests, je uitingen iedere keer persoonlijker. In het geval van Jongepier voerden we kleine aanpassingen door op de website en toonden we bezoekers korte berichten, om het verhaal van de website nét wat persoonlijker te maken.  

Keep it simple
Ziet je website er, net als die van Jongepier, al goed uit? Heb je goed nagedacht over de content en vindt je bezoeker de benodigde informatie? Voer dan niet te grote veranderingen door als je begint met personalisatie.  

Zo laten we bij Jongepier bijvoorbeeld bewust geen irritante, schermvullende pop-ups zien, maar kiezen we voor subtiele berichtjes die de website-ervaring niet te veel verstoren. Wat je ook doet: de boodschap moet altijd relevant zijn voor de bezoeker, op dat moment.  

Vervolgens start je met het bedenken van uitingen voor jouw onbekende bezoeker. Uiteindelijk wil je de bezoeker hiermee overhalen tot het behalen van jouw conversiedoel, maar ga niet te snel: de uitingen en berichtjes moeten worden opgebouwd. Bij Jongepier begonnen we bijvoorbeeld met een welkomstboodschap, waarop social proof volgde in de vorm van een review. 

Reviews producten versus diensten
Bij een webshop met fysieke producten, zoals schoenen, kun je hier productaanbevelingen toevoegen of bijvoorbeeld benadrukken dat je producten gratis geretourneerd mogen worden. Zo verlaag je voor de websitebezoeker de drempel tot aankoop.   

Als je dienstverlener bent, kan dat niet. Wat je wel kan doen, is zorgen dat je betrouwbaarheid uitstraalt. Bij Jongepier deden we dat door te tonen dat de opleider al sinds 1981 bestaat, dat zij lid zijn van de Landelijke Belangenvereniging voor Verkeersopleidingsinstituten en dat hun slagingspercentage heel hoog is. Het is ook belangrijk dat je als dienstverlener goed bereikbaar bent; met een gepersonaliseerde uiting maak je het je klant heel makkelijk om contact op te nemen. 

De terugkerende bezoeker
Aan je terugkerende bezoeker toon je geen welkomstboodschap of social proof. De focus ligt bij hen minder op bereikbaarheid en betrouwbaarheid en meer op urgentie. Dit kun je onder andere overbrengen met uitingen over de populariteit van de website, bijvoorbeeld: “vandaag boekten al vier andere mensen de vakantie.” 

Het testen van je uitingen doe je door het maken van een controlegroep en een personalisatiegroep. De controlegroep krijgt je uitingen niet te zien, de personalisatiegroep wél. Vergelijk je hun gedrag en resultaat met elkaar? Dan krijg je een duidelijk beeld over de impact van personalisatie op jouw website.

De resultaten
Als we naar de resultaten van Jongepier in februari kijken, zien we dat hun gepersonaliseerde groep veel beter scoort. Het conversiepercentage ligt maar liefst 78% hoger dan dat van de controlegroep. Conversie is in dit geval een contactaanvraag, een studiegidsaanvraag, een opleidingsaanmelding of een inschrijving voor een informatieavond.  

Ook zien we het specifieke resultaat van iedere uiting. Bij Jongepier zien we dat voornamelijk de uitingen voorin de customer journey positief bijdragen aan het aantal bezoekers dat converteert. Dat zijn de uitingen die tegelijkertijd het grootste bereik hebben, dus het is positief dat deze zo goed scoren!  

Een mooi resultaat, dat bewijst dat het personaliseren van je website óók interessant is voor jou als dienstverlener. Vanuit hier kun je verder gaan personaliseren en segmenteren. Voor Jongepier gaan we in de aankomende maanden aan de slag met het kleiner en specifieker maken van de doelgroep en het creëren van meer opleidingsaanmeldingen.  

Jouw conversie verhogen met Leadrs
Wil jij ook kennismaken met het personaliseren van je website en harder groeien dan je concurrent? Hét online marketingbureau Leadrs kan je hierbij helpen. De experts van Leadrs helpen je met verschillende online marketing specialisaties, waaronder het personaliseren van je website. Meer weten? Neem vrijblijvend contact op met Anke via info@leadrs.nl!  

Heb je vragen over deze case of benieuwd naar WiQhit?

Start gratis proefperiode   Plan een demo

Quick Parking maakt parkeren persoonlijker

"Omdat we graag met personalisatie aan de slag willen, biedt WiQhit een ideale oplossing”

Merijn Sitsen \ Online Marketing Specialist Quick Parking

Lees dit verhaal >

WiQhit & Leadrs werken actief bij Actief Werkt!

"Leadrs en WiQhit zijn fijne partijen om mee samen te werken. Ze communiceren snel en denken goed mee!”

Teddi van Bilsen \ Marketing Specialist Actief Werkt!

Lees dit verhaal >