"Het conversiepercentage is de laatste 4 maanden zo’n 7,5 procent hoger, en de groei zien we ook in de gemiddelde orderwaarde."

Webshop Tuin en Water, onderdeel van DVC Online, is al jaren een begrip in de markt van handige tuinliefhebbers. Het bedrijf uit Waalwijk (Noord-Brabant) levert alles wat tuinprofessionals, zowel zakelijk als particulier, nodig hebben op het gebied van tuinberegening- en onderhoud. Klanten vinden in het ruime assortiment van de webshops alle producten voor een ‘bui […]

Jaap van Baar

\ Jaap van Baar

\ 31-07-2023

\ 3 minuten

Webshop Tuin en Water, onderdeel van DVC Online, is al jaren een begrip in de markt van handige tuinliefhebbers. Het bedrijf uit Waalwijk (Noord-Brabant) levert alles wat tuinprofessionals, zowel zakelijk als particulier, nodig hebben op het gebied van tuinberegening- en onderhoud. Klanten vinden in het ruime assortiment van de webshops alle producten voor een ‘bui op afroep’.

Het Bredase internet- en online marketingbureau RB-Media ondersteunt bij de ontwikkeling van de webshops en het verbeteren van de online conversie. Matthias van Wettum zocht naar opties om het aantal bestellingen te laten stijgen, zonder te hoeven investeren in extra traffic. En kwam uit bij WiQhit.  

Hieronder vertelt Matthias zijn verhaal.

Belofte van WiQhit
Matthias “Ons bedrijf heeft een breed scala aan opdrachtgevers van allerlei verschillende groottes en uit allerlei verschillende branches. Van professionele sportorganisaties tot bedrijven uit allerlei lagen van het MKB. Ook met DVC Online, en dus Tuin en Water, werken we al jaren samen. Het leuke is, dat je dan wel eens nieuwe dingen kunt proberen. Eerder sprak ik met Jaap [mede-eigenaar van WiQhit], en was onze interesse in een partnership gewekt. Toen de kans zich voordeed, stelden we aan DVC Online voor om hun personalisatie software en model testen op de webshop Tuin en Water.”    

“Personalisatie werkt optimaal als de basis goed staat. Dus wanneer bezoekers makkelijk de juiste producten kunnen vinden, en afrekenen. Eerst hebben we daarom gefocust op de traffic en de website zelf. Die moest snel, gebruiksvriendelijk en aantrekkelijk zijn. Daarmee zorg je voor een conversiepercentage dat in lijn is met de concurrentie.”

“Maar we wilden natuurlijk meer. En WiQhit beloofde dat.”     

Zien is geloven
“We kunnen natuurlijk van alles beloven. Maar zien is geloven”, weet Jaap. Zowel voor DVC Online als voor RB-Media was dit een eerste kennismaking met personalisatie op deze manier. Ook in dit traject kozen we daarom voor een pilot, waarin WiQhit de toegevoegde waarde moest aantonen.

De pilot verliep los van de andere marketingactiviteiten. De campagnes bleven gewoon draaien zoals altijd. Het doel van de test was helder: meer orders realiseren door een verhoging van het conversiepercentage. Secundair doel was het behalen van meer omzet door het verhogen van de gemiddelde orderwaarde.  

De helft van het verkeer zat in de controlegroep, en de andere helft in de groep die gepersonaliseerd kon worden. De samenstelling van de groepen was identiek, voor een objectieve analyse van de cijfers.

Om RB-Media en DVC Online snel te overtuigen, werd het WiQhit personalisatiemodel ingezet. De relatief gestandaardiseerde inrichting met een basale segmentatie van het verkeer heeft een groot voordeel: het is bewezen effectief, en kan worden getest op het merendeel van de bezoekers, zodat snel inzichten worden gegenereerd.     

Personalisatieplan
Samen met RB-Media ontwikkelde WiQhit een concept personalisatieplan, met uitingen die er voor zorgen dat mensen sneller door de verschillende fases in het koopproces klikken. Waar je zit in de klantreis bepaalt welke personalisatie wordt getoond.  

Mensen die voor het eerst op de website komen, zien een korte welkomstboodschap. Bezoekers weten meteen waar Tuin en Water voor staat, waardoor de kans op wegklikken kleiner wordt. Het verlagen van het bounce-percentage is een quick-win die zorgt dat meer mensen in de koopfunnel komen.

Wat in het begin van de klantreis ook helpt, is het gebruik van social proof. WiQhit toont reviews van tevreden klanten, die zorgen voor vertrouwen. Anderen hebben immers ook dezelfde keuze gemaakt. Deze quotes worden aangevuld met real-time statistieken over het aantal klanten dat de weg naar Tuin en Water wist te vinden.

Vertrouwen wordt gecreëerd door het tonen van statistieken over het aantal klanten dat in de afgelopen maand is geholpen.

Bezoekers die zich oriënteren op een product, zijn gevoelig voor andere argumenten. Zij willen risico’s vermijden en de zekerheid hebben dat ze bij het juiste bedrijf de aankoop doen. Voor Tuin en Water zijn daarom uitingen ingericht die potentiële klanten moeten geruststellen. Zoals: eenvoudig retourneren, snelle verzending, veilige betaalmogelijkheden en directe hulp mocht iemand die nodig hebben.

Daarmee is Tuin en Water niet uniek in deze branche. Maar dat hoeft ook niet. Het zijn hygiënefactoren waar je in de ogen van de klant aan moet voldoen. En door ze extra te benadrukken op het juiste moment, worden het krachtige en overtuigende hulpmiddelen.         

Hygiënefactoren (zoals snelle verzending) zijn basisvoorwaarden in het aankoopproces.

“Ik vergelijk WiQhit altijd met de verkoper in de winkel. Ook zonder zijn hulp ben je wel in staat om een keuze te maken, maar een goede verkoper stelt je gerust en geeft nét dat bepalende zetje in de rug”, legt Jaap uit.

Mooie groei
“We gingen met hoge verwachtingen van start en WiQhit stelde niet teleur!”, blikt Matthias tevreden terug. “In het begin zagen we nog niet zoveel verschil tussen de controle- en gepersonaliseerde groep, maar na een week of twee veranderde dat. Ook omdat we wat kleine aanpassingen deden aan de gekozen inrichting. Vanaf toen scoorden de personalisaties structureel beter. Het conversiepercentage is de laatste 4 maanden zo’n 7,5 procent hoger, en de groei zien we ook in de gemiddelde orderwaarde.”

“Daarbij zie je dat de personalisaties die het meeste getoond worden, vaak aan het begin van het bezoek, heel goed scoren. Dat maakt natuurlijk impact!”, analyseert Jaap.

Inmiddels is de samenwerking flink uitgebreid en wordt WiQhit ook ingezet op Doe Het Zelf Beregening en Perfect Water; twee webshops die ook onder het moederbedrijf DVC Online vallen.

Heb je vragen over deze case of benieuwd naar WiQhit?

Start gratis proefperiode   Plan een demo

Met CutTheWeb +80% conversie bij Basiclamp.nl

"Met een gelijkblijvend advertentiebudget, realiseren we méér omzet en verkopen.”

Bart Hoogervorst \ Mede-eigenaar CutTheWeb en betrokken bij Basiclamp.nl

Lees dit verhaal >

+6,5% conversie door personalisatie bij Welhof

"Vanaf het begin is WiQhit erg betrokken, wordt er duidelijk gecommuniceerd en denken ze mee.”

Jasper Dijkgraaf \ SEO Team Lead bij DGTLbase en betrokken bij de pilot voor Welhof

Lees dit verhaal >