"Online verkoop in de reisbranche is een vak apart. We geven je graag onze tips!"

Lees de resultaten van ons gedragsonderzoek in de reisbranche.

Jaap van Baar

\ Jaap van Baar

\ 31-05-2022

\ 4 minuten

Bezoekers gedragen zich niet op iedere website en bij iedere aankoop hetzelfde. Een nieuwe strandtas voor vakantie aanschaffen doen zij waarschijnlijk een stuk sneller dan het boeken van de vakantie zelf. Online verkoop in de reisbranche is daarom een vak apart. Wil je hierin succesvol zijn? Zorg dan dat je het gedrag, de intentie én de timing van je bezoeker goed begrijpt. In deze blog ontdek je hier een aantal waardevolle lessen over.  

Online gedrag in de reisbranche   
Is een websitebezoeker op jacht naar die ene, perfecte zomervakantie met het hele gezin? Dan gaat er flink wat onderzoek vooraf aan de boeking. De bezoeker oriënteert zich uitgebreid, bezoekt verschillende pagina’s en komt vaker terug naar je website. Er wordt thuis uitvoerig over gesproken, om uiteindelijk een weloverwogen keuze te maken. Dit blijkt uit een onderzoek dat wij recent uitvoerden met onze klanten in de reisbranche. 

Intentie van websitebezoekers
Ook interessant: de verkeersbron van een bezoeker speelt een grote rol bij het voorspellen van de intentie. Een bezoeker die via een mobiele advertentie op Facebook of Instagram op je website terechtkomt, oriënteert zich over het algemeen langer en heeft niet direct de intentie om een vakantie te boeken. Daartegenover staat dat de uiteindelijke boeking juist vaak wordt voltooid op desktop, waarbij een bezoeker direct naar je website komt.  

Het plaatsen van de order  
We dachten het al, maar ons onderzoek wees ook uit dat er duidelijke pieken zijn in de momenten waarop bezoekers een vakantie boeken. Zo zijn de eerste maanden van het jaar én de maanden na afloop van de zomer erg populair. Dit komt mogelijk doordat de meeste mensen in januari hun zomervakantie moeten doorgeven op werk. En als die fantastische zomertrip in het najaar nog maar een herinnering is, zijn jouw bezoekers wel weer toe aan het boeken van de volgende vakantie.  

“Zullen we zondag eindelijk die vakantie boeken?”
Daarnaast speelt de dag van de week ook mee. Maandag, dinsdag en het weekend zijn populaire boekingsmomenten. Zaterdag en zondag zijn goede momenten voor overleg met het gezin en vrienden. Waarna begin van de werkweek de knoop wordt doorgehakt en geboekt. Hier kun je slim op inspelen met personalisatie. Laten we eens in conversie én personalisatie in de reisbranche duiken.

Conversiepercentage in de reisbranche 
Het gemiddelde conversiepercentage in de reisbranche is kleiner dan 1%, terwijl dit percentage bij e-commercewebshops al gauw tussen de 2% en 3% ligt. In de reisbranche is de uiteindelijke orderwaarde dan wél weer een stuk hoger. Hoe zet jij nou personalisatie-uitingen in om bezoekers sneller te begeleiden naar dat boekingsmoment? 

Kleine conversiedoelen  
Omdat jouw bezoekers niet direct overgaan tot het boeken van een vakantie, focus je hier ook niet meteen op met personalisatie. In plaats daarvan werk je met kleinere conversiedoelen. Denk bijvoorbeeld aan een nieuwsbriefinschrijving of het aanvragen van informatie. Zo bouw je de funnel naar het aankoopmoment uit. Verder kun je de volgende zaken meenemen:  

Maak verschil tussen de timing op mobiel en desktop. Mobiele bezoekers zijn aan het oriënteren en die wil je niet te veel storen. Laat hen dus minder opvallende uitingen zien. Desktopbezoekers zitten juist weer in de beslissingsfase, waarbij opvallende uitingen juist helpen.  

Maak verschil tussen de boodschap op mobiel en desktop. Mobiele bezoekers zijn op zoek naar informatie en kun je dus vooral helpen navigeren op de website. Desktopbezoekers boeken sneller en zijn dus vooral op zoek naar zekerheden zoals omboekingsgarantie of annuleringsverzekeringen.  

Houd rekening met de uitkomst van ons onderzoek en pas je personalisatie-uitingen aan op de tijd van het jaar. Zo zet je in het voorjaar bijvoorbeeld meer in op last-minute-deals, terwijl het najaar meer draait om oriënteren op de perfecte zomervakantie.  

Case: Resort Waterrijk Oesterdam
Zet je websitepersonalisatie op een bewuste manier in op je website? Dan kun je hier zeker meer conversie uithalen. Kijk bijvoorbeeld naar onze case met Waterrijk Oesterdam. Dit resort in Zeeland ligt aan open water en midden in Nationaal Park Oosterschelde. Ze bieden bijzondere watervilla’s mét eigen aanlegsteiger aan.  

We werken al even samen met dit prachtige vakantiepark en in de afgelopen maanden zijn we bezig geweest met het testen van personalisatie. Dit is wat de resultaten van de afgelopen vijf maanden laten zien: 

Het conversiepercentage van de groep bezoekers die persoonlijke berichten kregen te zien, lag ruim 7% hoger dan dat van de groep bezoekers zónder personalisatie. 

Dat zorgde voor tientallen extra boekingen, en een extra omzet van enkele tienduizenden euro’s. 

Een prachtig resultaat! Dit weergeeft duidelijk dat het personaliseren van je reiswebsite bijdraagt aan een hogere conversie én meer omzet. En pas je alle lessen uit ons onderzoek toe? Dan kan het niet meer misgaan.  

Starten met website personalisatie
Wil jij eerst eens uitproberen wat personalisatie doet voor jouw website? In onze gratis proefmaand richten wij jouw omgeving in én gaan we direct aan de slag met het testen van ons personalisatiemodel. En nóg meer goed nieuws? Jij hoeft hiervoor helemaal niets te doen. Meld je aan via onderstaande knop.  

Heb je vragen over deze case of benieuwd naar WiQhit?

Start gratis proefperiode   Plan een demo

Quick Parking maakt parkeren persoonlijker

"Omdat we graag met personalisatie aan de slag willen, biedt WiQhit een ideale oplossing”

Merijn Sitsen \ Online Marketing Specialist Quick Parking

Lees dit verhaal >

WiQhit & Leadrs werken actief bij Actief Werkt!

"Leadrs en WiQhit zijn fijne partijen om mee samen te werken. Ze communiceren snel en denken goed mee!”

Teddi van Bilsen \ Marketing Specialist Actief Werkt!

Lees dit verhaal >