"Met deze 5 tips haal je betere conversie uit je bestaande websitebezoekers."

We delen onze tips!

Jaap van Baar

\ Jaap van Baar

\ 30-03-2022

\ 4 minuten

Zoek jij manieren om het conversiepercentage van je website te verhogen? Vaak wordt dan aangeraden om het gedrag van afhakende websitebezoekers te analyseren. Dit zegt alleen niet zo veel als we soms denken. De gemiddelde bounce rate van een website is al rond de 45% én daarnaast heb je niet altijd invloed op alle redenen waarom je bezoeker afhaakt.  

Interessanter is om te kijken naar bezoekers die wél op je website blijven. Hoe laat je hen juist beter converteren? We delen graag onze tips.   

Voorwaarden voor conversie
Allereerst is er een aantal eisen waaraan je website moet voldoen om bezoekers zo ver mogelijk in een conversieproces te kunnen krijgen. Conversie kan hierbij een aankoop in je webshop zijn, maar bijvoorbeeld ook een aanmelding voor een training. Je kunt deze lijst zien als een soort hygiënische voorwaarden. Ben je ontevreden over je conversiepercentage en kun je niet de hele lijst afvinken? Ga hier dan eerst mee aan de slag.

  1. 1. Websitebezoekers
    De eerste voorwaarden is dat je daadwerkelijk bezoekers krijgt. Dit lijkt een open deur, maar resultaat behaal je alleen met een degelijk aantal bezoekers. Je kunt het orderpercentage van je website niet beoordelen als er niemand is óm iets te bestellen. Goede vindbaarheid in Google zorgt, onder andere, voor bezoekers. Daarnaast kun je mails aan klanten en social posts laten verwijzen naar je website. 

  2. 2. Concurrentie
    Ben je nog niet tevreden met je conversiepercentage, maar is het in lijn met dat van je concurrenten (dit vind je in benchmark rapporten zoals deze)? Dan kun je door met de volgende stap. Is je conversiepercentage een stuk lager dan dat van je concurrenten? Onderzoek dan waarom, want dit impliceert dat er redenen zijn waarom bezoekers specifiek niet bij jou kopen – en wel bij de concurrent.

  3. 3. Gebruiksvriendelijkheid
    De user experience, dus hoe jouw bezoeker je website ervaart, heeft direct invloed op de hoeveelheid orders. Denk aan de laadtijd van pagina’s, een onlogisch en chaotisch design of verborgen knoppen. Je bezoekers moeten goed de weg kunnen vinden naar de informatie die zij nodig hebben. 

    Twijfel je over de user experience van je site? Geef klanten of kennis een opdracht om uit te voeren op je website (bijvoorbeeld: zoek informatie of koop een product). Kijk hoe zij dit doen en waar ze tegenaan lopen. Op basis daarvan voer je vervolgens verbeteringen door. 

  4. 4. Soepele conversie
    Stel dat je een schoenenwebshop hebt en dat jouw bezoeker eindelijk zeker weet welk paar hij of zij gaat kopen. Het zou dan énorm zonde zijn als dit uiteindelijk niet lukt, door een onnodige drempel in het check-out proces. Zoals een betaling die niet lukt of een formulier met veel te veel stappen. Wat je websitedoel ook is, check regelmatig of het proces hiernaartoe nog soepel verloopt. 

  5. 5. Assortiment en prijs
    Het laatste punt gaat minder over je website en meer over wát je aanbiedt. Het is belangrijk dat je assortiment en prijsstelling op orde is; ongeacht of je producten verkoopt of diensten levert.  

    Is jouw prijs 20% hoger dan de concurrent, zonder duidelijke meerwaarde? Of bied je iets aan zonder onderscheidend vermogen? Dan ligt het gebrek aan conversie mogelijk daaraan. Dit betekent niet dat je direct alles om moet gooien. Vaak is het voldoende om bepaalde keuzes beter te communiceren naar je bezoekers, door bijvoorbeeld uit te leggen wat jouw product of dienst onderscheidt van de rest.  

Website personalisatie
Heb jij alle bovenstaande zaken afgevinkt? Weet je zeker dat je website op orde is én je aanbod klopt? Mooi! Dan heb je basis voor conversie op orde. Hoe je vervolgens nog meer resultaat haalt uit je bestaande bezoekers? Door het toepassen van website personalisatie.  

Met kleine aanpassingen op je website en het gebruik van gepersonaliseerde meldingen, aanbevelingen en e-mails, kun je zeker 10-20% meer converteren. Een mooie stap dus, in het verbeteren van je conversiepercentage.  

Tool voor website personalisatie
Door personalisatie toe te passen, wijs je jouw bezoekers de weg naar hun doel. Je toont aan dat je website betrouwbaar is, geeft advies zoals de verkoper in een fysieke winkel én helpt je bezoekers bij het maken van een beslissing.  

Ben je benieuwd wat dit doet voor jouw website en wil je het eens uitproberen?  Met WiQhit kun je binnen een paar minuten aan de slag! Start hier je gratis proefperiode.  

Heb je vragen over deze case of benieuwd naar WiQhit?

Start gratis proefperiode   Plan een demo

Quick Parking maakt parkeren persoonlijker

"Omdat we graag met personalisatie aan de slag willen, biedt WiQhit een ideale oplossing”

Merijn Sitsen \ Online Marketing Specialist Quick Parking

Lees dit verhaal >

WiQhit & Leadrs werken actief bij Actief Werkt!

"Leadrs en WiQhit zijn fijne partijen om mee samen te werken. Ze communiceren snel en denken goed mee!”

Teddi van Bilsen \ Marketing Specialist Actief Werkt!

Lees dit verhaal >