"Door de positieve resultaten op Nordic.be gaan we de personalisaties nu uitbreiden naar Galtic en Nordic Nederland!"

De persoonlijke service van de reisexperts wordt nu ook online doorgezet.

Jaap van Baar

\ Jaap van Baar

\ 08-07-2021

\ 3 minuten

Nordic is al 40 jaar dé Scandinavië specialist van België. Met Nordic.be als online visitekaartje waarachter ruim 40 experts de reizigers helpen om hun vakantie van A tot Z samen te stellen. De Covid-19 pandemie heeft een grote impact op het toerisme, maar de laatste maanden trekt de reissector weer aan. “Zo hard zelfs dat we al naar 2022 moeten kijken, want veel is al niet meer beschikbaar”, aldus Alessandra De Praetere – Teamlead Digital Marketing.

Grenzen verdwijnen weer
“Via onze partner Upthrust raakten we eerder dit jaar in gesprek met WiQhit”, blikt Alessandra terug. “Het was nog net in de periode met veel onzekerheid. Waar kon en mocht je als Belgische toerist naartoe? Dat had zeker effect op het aantal offerteaanvragen en boekingen. Maar tijdens de pilot met WiQhit zagen we al een verandering. Door de versoepelingen en het Corona-paspoort verdwenen de grenzen meer en meer.”

Alessandra De Praetere, Teamlead Digital Marketing bij Nordic.be

Focus op offerteaanvragen
Direct boeken op Nordic.be kan voor een deel van de reizen. Vaker geven bezoekers online de essentiële informatie over hun gewenste vakantie door. Die wordt vervolgens opgepakt door een reisspecialist die de vakantie samenstelt.

“Standaard beginnen we altijd vanuit een gratis pilot om de meerwaarde van onze personalisatie software aan te tonen”, legt Jaap – mede-eigenaar van WiQhit – uit. “Meestal is het doel gericht op extra orders, een hogere omzetwaarde en meer omzet. Bij Nordic.be ligt dat wat anders. De belangrijkste conversiedoelstelling is daar het versturen van een offerteaanvraag.”

Pavlov-reactie
Hoewel het doel anders is, wordt de pilot wel op een gelijke manier ingestoken. Ook nu wordt teruggegrepen op het personalisatiemodel dat de online klantreis verdeelt in een aantal fases. Per stap in de journey houdt WiQhit rekening met de context van het bezoek, de mindset van de bezoeker en het mini-doel richting de boeking.

In de beginfase willen we voorkomen dat bezoekers meteen gaan, ofwel bouncen. Soms kan een aanbod overweldigend zijn, of vindt iemand niet meteen de gewenste informatie. Een bekende Pavlov-reactie is dan om met de muis op het kruisje te klikken, en te kijken bij de concurrent.

Niet hoeven speuren
“Het helpt dan om met een welkomstboodschap even kort te vertellen wie je als Nordic bent, en wat je doet. Vaak staat dat wel ergens benoemd op de site, maar je online bezoekers nemen niet de moeite om te speuren”, spreekt Jaap uit ervaring.

Vertel kort wie je bent en wat je doet, dan hoeven bezoekers niet te speuren

Verwachtingen
Alessandra haakt hier op in: “Een vakantie kan een flinke investering zijn. Je weet ook niet altijd wat je op reis kunt verwachten. Dan is het prettig om ervaringen van andere reizigers te lezen. Niet alleen over die specifieke bestemming, maar ook over de service van Nordic.”

WiQhit herkent bezoekers die aan het begin van het oriëntatieproces zitten, en die gevoelig zijn voor sociale bewijskracht.

Aan de linkerzijde verschijnt een boodschap met reviews van tevreden Nordic.be-klanten

Ervaring telt
Vervolgens wordt het autoriteitsprincipe ingezet. Mensen volgen graag anderen die meer expertise hebben zijzelf. Het feit dat Nordic al sinds 1980 actief is in Scandinavië, en met een team van specialisten marktleider is geworden, geeft vertrouwen. Ervaringen uit het verleden, zijn een garantie voor je toekomstige vakantie.

Nordic.be is een autoriteit. Dat onder de aandacht brengen geeft extra vertrouwen

Niet pushy
“Nordic ziet dat de mooiste en meest unieke spots het snelste geboekt worden. Met het schaarste-principe spelen we hier op in. Wil je namelijk verzekerd zijn dat je favoriete vakantiebestemming nog plek heeft, dan is snelheid geboden. Verderop in de klantreis kunnen we dit prima benadrukken zonder pushy over te komen. Iets wat eerder in de journey wel het risico is”, licht Jaap toe.         

Een offerteaanvraag is niet bindend, maar potentiële vragen kunnen wel een dealbreaker zijn. Twijfels moeten worden weggenomen, zodat iemand niet alsnog afhaakt. Door het prominent tonen van de contactgegevens, weten bezoekers dat ze altijd iemand naast zich weten. Ook weer vertrouwenwekkend.

Het inzetten van schaarste aan het eind van de journey verhoogt de boek-intentie

Resultaat
Ook nu worden de resultaten van de personalisaties geanalyseerd ten opzichte van de controlegroep. Die laatste bepaalt het standaard conversieratio, zodat we exact kunnen meten welk verschil de WiQhit-uitingen maken. Zowel op personalisatie- als op totaalniveau.

“Het conversieratio van de gepersonaliseerde groep ligt zo’n 18 procent hoger dan van de controlegroep. Dat zijn maandelijks heel wat extra offerteaanvragen. Door de positieve resultaten op Nordic.be gaan we de personalisaties nu uitbreiden naar onze andere merken Galtic en Nordic Nederland!”, kijkt Alessandra alvast vooruit.     

Heb je vragen over deze case of benieuwd naar WiQhit?

Start gratis proefperiode   Plan een demo

Kruidige samenwerking WiQhit & Maatwerk Online

"Van elke in WiQhit geïnvesteerde euro, krijgt De Kruidenbaron er 40 terug, dus de ROI is helder.”

Willem Nales \ Senior SEO Specialist Maatwerk Online & De Kruidenbaron

Lees dit verhaal >

Beddengoeddeals.nl: steeds persoonlijker en relevanter

"Bezoekers aan Beddengoeddeals.nl moeten zich direct thuis voelen op de site.”

Toine van Kempen \ medeoprichter Beddengoeddeals.nl

Lees dit verhaal >