“Never waste a good crisis.” Geen artikel zonder deze quote van Winston Churchill (dus hier mag ie ook niet ontbreken!). Zijn landgenoot Charles Darwin schreef al eerder dat degenen die zich het snelste aanpassen zullen overleven.

Het is duidelijk dat je moet leren van een crisis, en je moet conformeren aan de nieuwe status quo om te blijven bestaan.

Inmiddels zitten we alweer diep in de vierde week van de Corona-crisis. De eerste dagen na 15 maart overheerste bij eenieder het gevoel van ongeloof: “Gebeurt dit allemaal wel echt?” Maar apathie heeft plaatsgemaakt voor wilskracht en voorzichtig optimisme.

We moeten dealen met de nieuwe situatie en zullen doorgaan. Al is het op een andere manier dan vóór Corona. Volstrekt arbitrair, willekeurig en incompleet vielen vier trends mij op, een beetje inzoomend op ons vakgebied e-commerce:

1. Dat internet kan nog wel eens wat worden.

In enkele weken zijn we gemigreerd naar een digital first samenleving. In de file naar je werk is zo 2019. Uit eten? We laten het lekker bezorgen en dineren via Zoom, Skype of Hangouts met onze vrienden of ouders (die razendsnel de 21ste eeuw zijn binnengekomen).

Die vrijmibo organiseren we ook digitaal in onze eigen achtertuin. Niemand de BOB, en geen oppas nodig voor de kinderen die thuis op school zitten. Seminars worden webinars, concerten bezoeken we via Facebook, en de Franse Alpen beklimmen we al fietsend op de zolder.

De digitalisering heeft zich geworteld in alle facetten van onze maatschappij. Onomkeerbaar en sneller dan we tot voor kort hadden kunnen bedenken.

2. Het kaf wordt van het koren gescheiden

Ondernemen tijdens Corona is de extremen opzoeken. Of je mag niets verkopen, of je kunt de drukte niet aan. De terrassen, musea en pretparken zijn leeg, ons haar groeit (zeker met de voorjaarswarmte), bloemen worden doorgedraaid en voetballers zijn alleen nog op Instagram actief.

Aan de andere kant klussen en sporten we ons een hernia, zoeken we naar een tijdslot voor de bezorging van onze boodschappen, verven we zelf maar ons haar (Ik niet. Echt niet!) en houden we de kids weg van de iPad met nieuw speelgoed.

Corona scheidt het kaf van het koren. Voor sommige bedrijven is deze crisis net de druppel. Zij hebben niet of te laat de transitie gemaakt van de winkelstraat naar de digitale snelweg. Of ze worstelen met hun verdienmodel. Laat ik daar een aparte trend van maken.

3. We zijn gezond, dat is ons enige bezit

Elk jaar eind april staan we weer voor de keuze: moeten die CD’s en DVD’s toch maar mee naar de vrijmarkt? En boeken doen het leuk op de salontafel, maar lezen we toch liever op de e-reader. Fietsen swap je, en auto’s worden gedeeld.

Streamen is het nieuwe bezitten, leasen is het nieuwe kopen. Deze trend was al ingezet, maar Corona maakt het nu nóg urgenter om na te denken over je verdienmodel. Is je business gebaseerd op hebben, hebben hebben? Dan krijg je wat je kreeg. Niet echt à la Darwin en Churchill.

Hoewel, hun theorieën gaan weer niet op voor toiletpapier: dat is het enige product dat we massaal hamsteren.

4. Lokaal is dichterbij dan ooit

Wat waren we blij met de komst van Amazon naar Nederland. Tot Corona kwam. Toen vonden we het toch wel zielig dat ‘onze’ bedrijven in de verdrukking kwamen. Support your locals is de leus geworden. Verbondenheid, identiteit, kwaliteit en authenticiteit zijn woorden die het nu goed doen.

We staan en masse in de file voor verse Hollandse aardbeien of kopen vouchers om ons favoriete restaurantje de zomer door te helpen. Dit jaar toch maar een vakantie in eigen land…. Als het weer en de lockdown het toelaten tenminste.

Social distancing brengt lokaal weer dichterbij en mensen op afstand bij elkaar. Laat dat beklijven!

Blijf gezond!

Uiteraard heb ik met veel plezier geluisterd naar de mening van anderen. Hieronder een rijtje met interessante artikelen:

https://retailtrends.nl/item/59936/retailers-zet-je-schrap-voor-de-volgende-fase-van-het-coronavirus

https://www.frank.news/nl/article/marketing/wat-kunnen-merken-en-marketeers-doen-tijdens-de-corona-crisis.html

https://www.rte.ie/news/business/2020/0407/1129150-covid-19-prompts-hundreds-of-businesses-to-move-online/

https://www.abacusnews.com/tech/can-live-streaming-help-chinas-bookstores-survive-pandemic/article/3078825

https://wijnandjongen.nl/blog/online-boodschappen-doen-breekt-definitief-door-dankzij-coronacrisis-nu-nl/

https://www.emerce.nl/best-practice/coronacrisis-vijftig-ondernemers-en-marketeers-vertellen-over-de-impact-en-kansen-in-hun-business

https://www.agf.nl/article/9205593/drie-uur-file-voor-aardbeien-drive-in-90-000-extra-omzet-via-maaltijdboxen-van-overschotten/