Iedere webshopeigenaar kent het wel: de ene maand schiet je conversiepercentage door het dak, de andere maand valt het ineens vies tegen. Dit verschil in conversie wordt veroorzaakt door allerlei redenen. Op sommige daarvan heb je direct invloed, andere redenen liggen juist mijlenver buiten je macht. Zijn fluctuaties in je websiteconversie normaal, of reden tot zorgen? We vertellen het je in deze blogpost én delen hoe je hier handig op inspeelt met personalisatie.
Verschil in conversie
Het is op zich vrij logisch dat conversieaantallen veranderen terwijl we door het jaar heen bewegen. Het ene moment leent zich simpelweg beter voor een specifieke aankoop dan het andere. Zo stijgen de conversiepercentages van zorgverzekeringen altijd richting het einde van het jaar, omdat we als gebruiker dan mogen overstappen. Vakanties boeken we voornamelijk in januari, omdat we dan de zomervakanties doorgeven op werk. En in mei, als het vakantiegeld binnen is, doen we duurdere aankopen dan in de rest van het jaar.
Conversie in verschillende branches
De fluctuatie die jij kunt verwachten in je conversie hangt dus af van je branche. Is je product of dienst gebonden aan een periode of een gebeurtenis? Dan is een fluctuatie om die reden misschien te verklaren. Je bent dus niet alleen: bijna iedere branche, product of dienst krijgt te maken met een stijging én een dip.
Daarnaast zijn er ook periodes die branches overstijgen. November en december zijn prijzige maanden, vanwege tripjes in de kerstvakantie en de feestdagen. Hierdoor zie je dat Nederlanders in het eerste kwartaal van het volgende jaar juist weer minder uitgeven, wat een dip veroorzaakt in het aantal conversies. Dit gebeurt in iedere branche, bij kleine én grote bedrijven.
Conversie en corona
Hoewel de fluctuaties in dit soort periodes altijd terugkomen, lijkt het wel alsof de dip in het eerste kwartaal van 2022 dieper is dan normaal. Er is veel aan de hand in de wereld en dit beïnvloedt ook ons koopgedrag. Zo shopten we er bijvoorbeeld online op los tijdens de coronaperiode. Wellicht ruilen we dat nu weer in voor het fysieke winkelen, omdat het weer mag. Hierdoor besteden we minder in webshops.
Wereldwijde gebeurtenissen
Natuurlijk spelen er meer wereldwijde gebeurtenissen mee. De oorlog in Oekraïne zorgt voor de stijging van benzine- en gasprijzen én de inflatie loopt in Nederland flink op. Hierdoor verliezen we niet alleen koopkracht, het maakt ons ook voorzichtiger met uitgeven. Als je deze redenen combineert met de tijd van het jaar, verklaart dit mogelijk de dip in conversie. Goede hoop voor de aankomende maanden: wij zagen de conversiepercentages van websites over alle branches in maart weer opkrabbelen. Dat is een andere bijkomstigheid van fluctuaties: het trekt altijd weer aan.
Fluctuaties in conversie
Je bent dus niet de enige die fluctuaties in conversiepercentages ervaart én het trekt altijd weer bij – geen reden om te stressen, dus. Slimmer is om hier juist op in te spelen! De kunst is om te begrijpen in welke periode jouw webshop zit en hoe je daar met je boodschap goed op anticipeert.
De intentie van je bezoeker
Personalisatie versterkt namelijk de intentie van je bezoeker: zowel de positieve als de negatieve kant op. Een bezoeker kiest sneller voor jou, als jouw boodschap goed aansluit bij zijn of haar intentie. Maar is dit een totale mismatch? Dan is de kans groter dat je een bezoeker juist wegjaagt. Tone-of-voice en het begrijpen van je bezoeker én je markt, spelen dus een cruciale rol in het behalen van conversie.
De juiste boodschap op het juiste moment
Kijk bijvoorbeeld naar vakantiewebshops. Een bezoeker komt doorgaans meerdere keren per jaar op een vakantiewebshop terecht. In het najaar om inspiratie op te doen voor het jaar daarop; in het voorjaar om een knoop door te hakken en een vakantie te boeken. Ontvangt de gebruiker allerlei berichten over hoeveel anderen die vakantie óók bekijken, dat er nog maar drie kamers over zijn en dat de kortingsactie morgen afloopt, op het verkeerde moment? Dan schrikt dat misschien wel keihard af!
Website personalisatie voor meer conversie
Fluctuaties zijn dus normaal én zelfs een kans om je bezoeker beter te begrijpen. Als jij weet met welke mindset een bezoeker op je website komt, moet je je boodschap en doelstelling hierop aanpassen. Dat doe je eenvoudig met bijvoorbeeld berichten of aanbevelingen.
Tip: Blijft je conversie vergeleken met voorgaande jaren toch voor een langere periode laag? Loop dan eens door onze checklist van belangrijke voorwaarden voor conversie.