"In de pilot scoorde de gepersonaliseerde groep 27 procent beter dan de controlegroep. Dat zorgde voor significant veel extra orders en omzet"

Eugardencenter.com is dé webshop voor hobbykwekers. Met voedingsproducten, kweeklampen en gereedschap voor een mooie oogst. De specialisten van Lion Internet (een Linkbuilding bureau met een uniek eigen netwerk aan ‘gemeente websites’) helpen EU Gardencenter op online marketing gebied, en gebruiken WiQhit om het conversiepercentage te verhogen. Zonder extra budget te hoeven steken in SEO en […]

Jaap van Baar

\ Jaap van Baar

\ 14-07-2023

\ 3 minuten

Eugardencenter.com is dé webshop voor hobbykwekers. Met voedingsproducten, kweeklampen en gereedschap voor een mooie oogst. De specialisten van Lion Internet (een Linkbuilding bureau met een uniek eigen netwerk aan ‘gemeente websites’) helpen EU Gardencenter op online marketing gebied, en gebruiken WiQhit om het conversiepercentage te verhogen. Zonder extra budget te hoeven steken in SEO en SEA.

Achtergrond

Op de webshop van EU Gardencenter vindt de hobbykweker zo’n 5.000 artikelen voor een verantwoorde teelt. Met een 100% laagste prijs garantie, snelle levering, persoonlijk advies en verschillende betaalmogelijkheden is het niet vreemd dat het bedrijf een loyale en groeiende klantenschare heeft.  

Lion Internet zag kansen om het conversiepercentage door personalisatie te verbeteren. Juist omdat aan alle voorwaarden om de aankoop te faciliteren wordt voldaan.    

Jaap van Baar, mede-eigenaar van WiQhit licht dat toe: “Personalisatie op je webshop kun je vergelijken met de verkoper in een fysieke winkel. Als de deur klemt, het interieur er niet uit ziet, het assortiment matig is en de prijzen buitensporig zijn, dan staat de verkoper al 4-0 achter. Dat ga je niet meer winnen. Heb je de zaken wél op orde, dan kan de verkoper excelleren en het verschil maken. Bij EU Gardencenter is dat het geval.” 

Doel van de test

Zoals altijd startte WiQhit met een pilot om te laten zien welk verschil de personalisaties maken. In eerste instantie lag de focus op een verhoging van het conversiepercentage. In het kielzog zie je dat bezoekers ook duurdere of meer producten kopen, waardoor de gemiddelde orderwaarde hoger ligt.

Voor een objectief vergelijk in de vorm van een A/B-test, werd 50% van de bezoekers aan de controlegroep toegewezen. Deze mensen kregen de standaard website te zien. De andere 50% zat in de gepersonaliseerde groep, en zag op de standaard site ook de uitingen van WiQhit.  

Inrichting van de test

WiQhit en Lion Internet kozen voor een inrichting volgens het standaard personalisatiemodel. Hierbij wordt de boodschap op de website aangepast aan a) de fase in de klantreis en b) het segment waarin de bezoeker zich – op dat moment – bevindt. 

Mensen die voor het eerst op de website komen, zien een welkomstboodschap met korte uitleg over EU Gardencenter, en de usp’s van het bedrijf. Het doel van deze personalisatie is dat dit type bezoekers minder snel weg klikt (het bouncepercentage lager wordt) en sneller de koopfunnel ingaat.   

Vervolgens speelt WiQhit de social proof-kaart uit, met reviews van tevreden klanten en het tonen van statistieken over het aantal klanten dat de afgelopen maand voor EU Gardencenter koos.

Verderop in de klantreis gaan de meldingen meer in op de specifieke redenen om bij EU Gardencenter te kopen: eerst thuis kijken en binnen 14 dagen retourneren, snelle bezorging in heel Europa, uitgebreide betaalmogelijkheden, en verschillende contactmogelijkheden.

Het zijn kleine zetjes in de rug richting de kassa. Zoals onderstaande melding ‘Liever eerst thuis bekijken?’.    

Resultaat

“In de pilot scoorde de gepersonaliseerde groep 27 procent beter dan de controlegroep [zie voor details het dashboard hieronder]. Dat zorgde voor significant veel extra orders en omzet”, kijkt Jaap terug. “Omdat we zoveel beter scoorden, hebben we samen met Lion Internet besloten om de controlegroep achterwege te laten. De personalisaties worden nu aan iedereen getoond voor wie het, op basis van het gedrag of klantprofiel, relevant is.”   

Heb je vragen over deze case of benieuwd naar WiQhit?

Start gratis proefperiode   Plan een demo

Gedenkwebshop: een persoonlijke herinnering

"Ik zei al dat we slimme keuzes maken. De cijfers laten zien dat WiQhit méér mensen helpt met het vinden van het juiste gedenkartikel. ”

Theo Zijlstra \ Mede-eigenaar Gedenkwebshop.nl

Lees dit verhaal >

Personalisatie loopt op rolletjes bij Koffershop.nl

"Voor verschillende projecten werkte ik al samen met het team van WiQhit. Hun oplossing komt goed tot z’n recht als de basis staat.”

Peter Langhout \ Online Specialist Koffershop.nl

Lees dit verhaal >