"Vanaf het begin is WiQhit erg betrokken, wordt er duidelijk gecommuniceerd en denken ze mee."

DGTLbase en Welhof werken samen aan het verbeteren van de online verkoopprestaties op Welhof.com. Welhof kun je kennen als webwinkel in refurbished en tweedehands producten. Het Amsterdamse DGTLbase focust zich op data- en ROI-gedreven online marketing. DGTLbase zag kansen om de website van Welhof te personaliseren, zodat bezoekers meldingen te zien krijgen die aansluiten bij […]

Jaap van Baar

\ Jaap van Baar

\ 03-06-2024

\ 3 minuten

DGTLbase en Welhof werken samen aan het verbeteren van de online verkoopprestaties op Welhof.com. Welhof kun je kennen als webwinkel in refurbished en tweedehands producten. Het Amsterdamse DGTLbase focust zich op data- en ROI-gedreven online marketing. DGTLbase zag kansen om de website van Welhof te personaliseren, zodat bezoekers meldingen te zien krijgen die aansluiten bij de fase waarin zij zich bevinden in hun klantreis. De link met WiQhit was toen snel gelegd.

Door gebruik te maken van het WiQhit personalisatiemodel en geavanceerde A/B-testen, moest het conversieratio en de omzet worden verhoogd. En dat is gelukt!

Aanpak
De aanpak richtte zich op het leveren van een gepersonaliseerde ervaring aan elke bezoeker van de website. Het WiQhit personalisatiemodel speelt hierbij een cruciale rol. Dit model werkt door bezoekersgedrag in real-time te analyseren en relevante content te tonen die aansluit bij hun specifieke fase in de klantreis, zoals oriëntatie, overweging en aankoop.

WiQhit Personalisatiemodel
Het WiQhit personalisatiemodel is gebaseerd op geavanceerde data-analyse en gedragspsychologie. Het model identificeert de fase van de klantreis waarin de bezoeker zich bevindt en toont daarop afgestemde berichten en aanbiedingen. De belangrijkste fases zijn:

1. Browsefase: Bezoekers in deze fase krijgen informatie over het merk om hun interesse te wekken, en te zorgen dat ze op de website blijven.

2. Zoekfase: Hier worden bezoekers geholpen bij het vergelijken van producten, door middel van beoordelingen en gebruikerservaringen.

3. Oriëntatiefase: In deze fase worden bezoekers gestimuleerd om hun winkelmandje te vullen met uitingen die gericht zijn op zekerheden en USP’s.

4. Check-outfase: De aankoop wordt gestimuleerd met schaarste principes en hulp. 

In het personalisatiemodel houdt WiQhit rekening met:
1) de fase in de customer journey
2) de context van het bezoek (nieuw, terugkerend, klant e.d.)

Implementatie
Het personalisatiemodel van WiQhit werd geïmplementeerd op de website van Welhof. Bij het eerste bezoek zagen gebruikers een welkomstboodschap die hun nieuwsgierigheid wekte.

Naarmate ze verder door de site navigeerden, werden dynamische berichten getoond die hen begeleidden op hun klantreis. Bijvoorbeeld onderstaande personalisatie, waarin in real-time het aantal klanten van Welhof wordt benoemd. Daar spreekt vertrouwen uit.

A/B-Testen
Om de effectiviteit van de personalisatie te meten, werd er gebruik gemaakt van A/B-testen. Hierbij werd de helft van het verkeer (50%) blootgesteld aan de gepersonaliseerde uitingen, terwijl de andere helft de standaard website-ervaring kreeg.

Dit maakte het mogelijk om duidelijke conclusies te trekken over de impact van personalisatie op de conversieratio en omzet.

Resultaten
De resultaten van de A/B-testen in april 2024 – de maand waarin de pilot draaide – waren indrukwekkend. De groep die de gepersonaliseerde uitingen te zien kreeg, toonde een conversiestijging van 6,5% ten opzichte van de controle groep.

Dit resulteerde in een flinke extra omzet, ondanks dat slechts 50% van het verkeer de gepersonaliseerde ervaring kreeg.

Analyse en Conclusies
De significante toename in conversie en omzet laat zien dat de personalisaties effectief waren. Door bezoekers gerichte boodschappen en aanbiedingen te tonen die aansluiten bij hun fase in de klantreis, werd de klantbeleving verbeterd en werden meer bezoekers gestimuleerd om aankopen te doen.

Belangrijke inzichten:
1. Het tonen van relevante en perfect getimede boodschappen zorgde voor een betere betrokkenheid van bezoekers.

2. Data-analyse en gedragsinzichten: Het gebruik van het WiQhit personalisatiemodel zorgde voor nauwkeurige inzichten in klantgedrag, wat leidde tot gerichte personalisatie.

3. Effectieve A/B-testen: De gestructureerde aanpak van A/B-testen maakte het mogelijk om duidelijke en betrouwbare resultaten te verkrijgen over de impact van de personalisatiestrategie.

Next steps
Welhof en DGTLbase zetten de samenwerking met WiQhit voort – logisch gezien de mooie resultaten in de pilot – en gaan het personalisatiemodel verder verfijnen. Dit omvat het uitbreiden van personalisatie-elementen en het verder segmenteren van het publiek voor nog nauwkeurigere targeting.

Jasper Dijkgraaf, SEO Team Lead bij DGTLbase: “In onze zoektocht naar een personalisatie en A/B-testing tool, kwamen we uit bij WiQhit. Het is de eerste keer dat het team met WiQhit werkt. Vanaf het begin is WiQhit erg betrokken, wordt er duidelijk gecommuniceerd en denken ze mee.”

Jasper Dijkgraaf, SEO Team Lead bij DGTLbase

Jaap van Baar, mede-eigenaar van WiQhit: “Voor ons was het de eerste keer dat we samenwerkten met het team van Jasper en DGTLbase. Zeker dan is het fijn om een vliegende start te maken. En dat gebeurde op Welhof.com. Snel na het live gaan van de personalisaties, zagen we een uplift in conversie en omzet. Tijdens de pilot hebben we nog wat gefinetuned, zodat er een stabiele basis staat om op voort te bouwen.”

Heb je vragen over deze case of benieuwd naar WiQhit?

Start gratis proefperiode   Plan een demo

WiQhit en Maileon: +10% verkoop voor Zascha Hair

"Het model dat WiQhit standaard inzet, werkte gelukkig al snel voor Zascha Hair.”

Bjorn van Breemen \ Co-founder Maileon Benelux en betrokken bij de pilot voor Zascha Hair

Lees dit verhaal >

Meer orders op Medik8.nl door Personalisatie

"Door de verleidingstechnieken van Cialdini toe te passen, steeg het aantal verkopen direct met bijna 5%.”

Tim Rooza \ Eigenaar Rooza Online Marketing en betrokken bij de pilot voor Medik8

Lees dit verhaal >